- Nawodnienie organizmu
- Odpowiednia ilość i kaloryczność posiłków
- Żelazo, magnez i witamina B
- Masło orzechowe
- Przyprawy
Jesienią wiele osób odczuwa spadek energii. Powodów może być kilka. Miesiące takie jak październik czy listopad są znacznie uboższe, jeśli chodzi o pozytywne działanie promieni słonecznych. Ponadto spada dostęp do witamin zawartych w świeżych owocach i warzywach. Jak zminimalizować to zjawisko i dbać o siebie w tym czasie?
Nawodnienie organizmu
Niezależnie od pory roku i temperatur - organizm należy nawadniać przez cały rok. Nawet niewielkie odwodnienie może powodować senność, bóle głowy, spadek energii i problemy z koncentracją.
Odpowiednia ilość i kaloryczność posiłków
Spadek energii może także wynikać z niewystarczającej ilości kalorii w naszej diecie. Prawidłowe odżywianie to przede wszystkim pokrywanie dziennego zapotrzebowania na kalorie. Jeżeli jemy zbyt mało, mamy niedobory energii i, co bardzo prawdopodobne, nie dostarczamy odpowiednich ilości witamin i składników mineralnych do organizmu, co również może skutkować odczuwaniem zmęczenia.
Żelazo, magnez i witamina B
Spadek energii i uczucie zmęczenia może także wynikać z niedoborów żelaza, magnezu i witamin z grupy B. Warto zadbać o ich odpowiednią ilość w diecie, tym bardziej, że nie ma ryzyka ich przedawkowania. Produkty bogate w te pierwiastki to m.in. mięso, ryby, zielone warzywa liściaste, orzechy i warzywa strączkowe.
Masło orzechowe
Masło orzechowe to nic innego jak zmiksowane na gładki krem fistaszki. Przez wiele osób postrzegany jest w kategorii fit słodycza. Faktem jest, że zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych, w tym m.in. wit. E, witaminy z grupy B, magnez, potas, fosfor i wapń. Masło orzechowe jest też źródłem błonnika, antyoksydantów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Obniżają one poziom cukru we krwi i wspierają układ krążenia.
Przyprawy
Mocniejsze przyprawianie potraw może spowodować wzrost energii. Doskonale sprawdza się w tym przypadku papryczka chili, która pobudza metabolizm, dodaje więcej energii i stymuluje organizm do wydzielania endorfin. Kolejną taką przyprawą jest czosnek, który wspomaga krążenie krwi, dzięki czemu jest nam cieplej i mamy więcej energii.
Regularne posiłki
By nie odczuwać spadku energii warto też dbać o regularne dostarczanie organizmowi składników odżywczych. Duże przerwy mogą powodować znaczny spadek poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie – wywoływać uczucie zmęczenia i spadku energii.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym takie jak biały makaron, cukier czy jasne pieczywo dostarczają energii bardzo szybko, ale… na krótko. Wkrótce po tym pojawia się senność i łaknienie na kolejny posiłek. By osiągnąć stabilne poczucie energii warto spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Są to m.in.: brązowy ryż, pełnoziarniste makarony i pieczywo razowe.