Owoce i warzywa można podzielić na trzy kategorie w zależności od tego, czy powinny być przechowywane w lodówce, czy też nie.

Które owoce i warzywa przechowywać w lodówce?

Owoce i warzywa, które powinny być przechowywane w lodówce:

Reklama
  • Jagody (truskawki, borówki, maliny)
  • Cytrusy (pomarańcze, mandarynki, cytryny, limonki)
  • Winogrona
  • Jabłka
  • Śliwki
  • Brzoskwinie
  • Gruszki
  • Truskawki
  • Arbuz
  • Morele
  • Owoce kiwi
Reklama

Te owoce i warzywa można przechowywać w lodówce lub poza nią

Owoce i warzywa, które można przechowywać w lodówce lub poza nią:

  • Marchewka
  • Seler
  • Kalafior
  • Brokuły
  • Sałata
  • Rzodkiewka
  • Papryka
  • Ogórek
  • Cebula
  • Por
  • Zielone szparagi

Tych owoców i warzyw nie przechowuj w lodówce

Owoce i warzywa, które nie powinny być przechowywane w lodówce:

  • Banany (powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej, ale można je schować do lodówki, jeśli są bardzo dojrzałe)
  • Awokado (może być przechowywane w lodówce, ale lepiej je schować do niej, gdy jest dojrzałe)
  • Pomidory (trzymaj je na zewnątrz lodówki, aby nie traciły smaku i konsystencji)
  • Bakłażany
  • Dynie
  • Cukinia

Warto pamiętać, że różne warzywa i owoce mają różne preferencje dotyczące temperatury i wilgotności przechowywania. Jeśli masz wątpliwości, zawsze sprawdź zalecenia dotyczące konkretnego produktu na opakowaniu lub skonsultuj się z lokalnym rolnikiem lub sprzedawcą owoców i warzyw.