Na Twitterze GIS we wtorek pojawiło się ostrzeżenie zobrazowane ikonką z napisem "Uwaga! Pleśń".
"Sezon na owoce i warzywa w pełni. Świeże produkty to pyszne i zdrowe urozmaicenie naszej diety" - napisał GIS. Zaznaczył, że w przypadku, kiedy np. na pomidorze czy śliwce pojawi się plamka pleśni, "jedzenie należy wyrzucić w całości".
"Pleśń wytwarza toksyny niebezpieczne dla naszego zdrowia" - ostrzegł GIS.
Skutki zatrucia pleśnią
Pleśń zazwyczaj osadza się na: warzywach, owocach, płatkach zbożowych, orzechach i nasionach, mięsie i przetworach mlecznych. Grzyby pleśniowe posiadają mikotoksyny, z których najbardziej niebezpieczne to: aflatoksyna, patulina, zearalenon, fumonizyny, ochratoksyna A oraz deoksyniwalenol.
Zatrucie pleśnią może spowodować uszkodzenie wątroby, skóry i błon śluzowych, zaburzenia funkcjonowania układu krwionośnego, pokarmowego i nerek oraz obrzęki płuc.