Niektóre gatunki tych bakterii są chorobotwórcze. Mogą wywołać groźne zakażenia zapalne, ciężkie zatrucia pokarmowe, a w skrajnym przypadku nawet śmierć.

Reklama

Przecinkowcami można zarazić się podczas kąpieli. Mięsożerne bakterie dostają się do organizmu człowieka np. przez rany na skórze lub skaleczenia. Można się też zarazić, jedząc skażone nimi ryby i owoce morza.

Na zakażenie przecinkowcami najbardziej narażone są osoby o osłabionej odporności, dzieci, osoby starsze, osoby chorujące na choroby przewlekłe (np. cukrzycę, niewydolność wątroby), osoby przechodzące zwykłe infekcje, np. przeziębienie.

Jeżeli po kąpieli w Bałtyku zauważymy objawy (ból głowy, gorączka, zaczerwienienie skóry/pieczenie, ból brzucha, dreszcze, nudności i wymioty), powinniśmy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Leczenie w przypadku infekcji przecinkowcami polega przede wszystkim na antybiotykoterapii. Większe stężenie przecinkowców w Bałtyku obserwuje się od maja do października, kiedy temperatura wody jest najwyższa.