Już od dawien dawna perłom przypisywano ogromną moc leczniczą. Uważano, że sproszkowane leczą wiele dolegliwości, np. serca i układu krążenia. Perła rozpuszczona w soku z cytryny lub w mleku, uchodziła z kolei za skuteczny środek przeciwko zaburzeniom nerwowym.
Po części potwierdza to seria eksperymentów przeprowadzona przez Pearl Aquaculture Research Foundation w indyjskim mieście Port Blair. Perły wytwarzane tam specjalną techniką okazały się zawierać śladowe ilości kilku metali i minerałów niezbędnych dla ludzkiego organizmu.
Produkujemy perły w kontrolowanym środowisku laboratoryjnym w warunkach, w których nie występują drobnoustroje chorobotwórcze. Podobnie jak perły pochodzenia naturalnego, zawierają one śladowe ilości metali i minerałów takich jak cynk, miedź, magnez, żelazo, wapń, sód i potas - informuje prowadzący badania Ajai Kumar Sonkar.
Z badań opublikowane niedawno w "British Journal of Cancer", wynika również, że cynk zawarty w perłach zapobiega wzrostowi komórek nowotworowych.
Te mikroskładniki pokarmowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Wspomagają metabolizm i odporność. Zawarty w perłach cynk odgrywa również ważną rolę w zapobieganiu śmiertelnych chorób, takich jak rak - potwierdza indyjski naukowiec.
Inne badania wykazały, że cynk zawarty w perłach jest niezbędny dla gojenia się ran, zachowania zmysłów smaku i węchu, prawidłowego działania wielu hormonów takich jak insulina, hormon wzrostu i hormony płciowe oraz pomaga zmniejszać nasilenie i czas trwania grypy.
Według naukowców, wyprodukowane przez nich perły z czterech różnych gatunków ostryg można z powodzeniem wykorzystać do wspomagania tych procesów. Mogą być przydatne także przy leczeniu utraty apetytu, pogorszenia funkcji zmysłów smaku i zapachu, problemów skórnych, a nawet dolegliwości menstruacyjnych u kobiet.