Szwedzcy naukowcy z Karolinska Institute przeanalizowali 11 badań dotyczących związku pomiędzy spożywaniem przetworzonego mięsa a nowotworem oraz dane prawie 7000 pacjentów z rakiem trzustki. Okazało się, że ryzyko rozwoju raka trzustki rośnie o 19 procent na każde zwiększenie dziennej dawki przetworzonego mięsa o 50 gramów oraz o 38 procent na każde dodatkowe 100 g - podało BBC, powołując się na publikację w "British Journal of Cancer".
Zdrowie Dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>
Te dane są bardzo alarmujące, gdyż rak trzustki długo nie daje żadnych objawów (nazywany jest "cichym zabójcą") i przeżywalność pacjentów z tym nowotworem jest niezwykle niska. Należy więc pamiętać, że spożywanie mięsa jest uznawane jako czynnik ryzyka dla raka trzustki. Warto również stosować się do zaleceń WCRF (The World Cancer Research Fund) - ograniczenia spożycia gotowanego czerwonego mięsa do 500 g tygodniowo i unikania mięsa przetworzonego - by zminimalizować ryzyko nowotworu jelita grubego.