Zamiast nerwosolu. Oto idealna dieta na stres
1 Wołowina jest mięsem chudszym od wieprzowiny i przy tym dużo zdrowszym. Obfituje w składniki mineralne (żelazo, fosfor), wśród których na uwagę zasługuje cynk. Jego niedobór może bowiem skutkować większą podatnością na stres. Wołowina zawiera aż 3,8 mg cynku w 100 g. Poza tym zawiera witaminy z grupy B, które wspomagają prawidłową pracę układu nerwowego.
Shutterstock
2 Do przygotowania sushi wykorzystywane są m.in. wodorosty, które zawierają witaminy (C, E i z grupy B) oraz minerały (cynk, fluor, fosfor, żelazo i potas) - usprawniają pracę układu nerwowego. Natomiast ryby (np. łosoś) obfitują w kwasy omega-3, które redukują stres, zaś ryż to spora dawka białka i węglowodanów, które z kolei dają zastrzyk pozytywnej energii.
Shutterstock
3 Awokado to bomba potasu, który obniża ciśnienie krwi i przy tym redukuje poziom stresu. Obfituje również w nienasycone kwasy tłuszczowe, które stoją na straży prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Shutterstock
4 Jagody i borówki są bogatym źródłem antyoksydantów, które usprawniają pracę mózgu i łagodzą objawy stresu. Duża zawartość witaminy C chroni organizm przed negatywnym wpływem poddenerwowania (stres powoduje nadmierne wydalanie witaminy C z organizmu). Natomiast błonnik reguluje poziom cukru we krwi (wahania tego poziomu mogą być czynnikiem stresogennym).
Shutterstock
5 Ziemniaki to przede wszystkim bogactwo potasu, który uspokaja, reguluje rytm serca i likwidują bóle wywołane stresem. Zawierają również sporą dawkę węglowodanów (dieta uboga w węglowodany może wyzwalać niepokój i poddenerwowanie).
Shutterstock
6 Mięso z indyka zawiera tyrozynę - aminokwas, który uczestniczy w wytwarzaniu serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Poza tym jest bogatym źródłem witamin z grupy B.
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję