Szczyt zachorowań na grypę przypada na luty-marzec, ale sezon epidemiologiczny zaczyna się już we wrześniu-październiku.

Wirus grypy jest przenoszony drogą kropelkową, a do zakażenia dochodzi podczas kontaktu z osobą chorą. Wirus może też przetrwać wiele godzin poza organizmem, np. na klamkach czy klawiaturach bankomatów.

Początek grypy często jest ostry: pojawia się uczucie ogólnego rozbicia, bóle mięśni i stawów. Silne osłabienie organizmu uniemożliwia codzienne funkcjonowanie. Najczęstsze objawy to gorączka (38-40 st. C) i towarzyszące jej dreszcze, silne bóle głowy i karku, kaszel, katar i brak apetytu.

Według wielu lekarzy, najskuteczniejszą ochroną przed grypą są coroczne szczepienia oraz dbanie o układ odpornościowy (właściwa dieta, sen czy aktywność fizyczna).

Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że co roku na świecie na grypę choruje od 330 mln do ponad 1,5 mld ludzi, a ponad 500 tys. umiera z powodu jej powikłań.