Sos sofrito jest niemal obowiązkowy w kuchni śródziemnomorskiej, ale ma też swoich wielbicieli u nas, w Polsce. Może być podawany oddzielnie tylko z makaronem bądź ryżem albo stanowić bazę dla gulaszu. Przepisów jest wiele. A warto po nie sięgnąć, bo okazuje się, że ten sos bardzo korzystnie wpływa na zdrowie.

Reklama

Jak przekonują naukowcy z Universty of Barcelona na łamach "Food Chemistry", sofrito zapobiega udarom mózgu. To zasługa znajdującego się z nim zestawu składników obfitujących w 40 silnych przeciwutleniaczy. Sos powstaje z pomidorów, cebuli, czosnku, oliwy z oliwek i mąki kukurydzianej. Można do niego dodać również paprykę. Tylko zestawienie tych produktów działa tak skutecznie, skuteczniej niż gdybyśmy jedli je oddzielnie.

Aby dojść do tych wniosków, naukowcy przetestowali różne sosy dostępne w sklepach i zawierające podobne składniki.

Trwa ładowanie wpisu