Te pachnące słońcem soczyste owoce obfitują w witaminę C. Jest jej prawie dwukrotnie więcej niż w cytrynach i wystarczy zjeść 300 g truskawek, by pokryć dziennie zapotrzebowanie na tę witaminę. Poza tym truskawki zawierają witaminę A oraz B1, B2 i PP.

Reklama

W owocach kryje się również bogactwo makro i mikroelementów (tj. żelazo, wapń, potas, magnez i mangan). Dieta bogata w truskawki świetnie wpływa więc na kondycję skóry, włosów i paznokci. Poza tym poprawia koncentrację oraz chroni organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników (to zasługa m.in. manganu). Wzmacnia także kości - tak działa na układ kostny m.in. potas, magnez i wapń. Natomiast owoce zjadane wieczorem pozwalają spokojnie zasnąć, bo zawierają brom, który łagodzi problemy z bezsennością.

Truskawki wyjątkowo służą osobom na diecie. Są niskokaloryczne - 100 g ma zaledwie 32 kcal, a poza tym owoce w 85 procentach składają się z wody. Truskawki świetnie wpływają na trawienie, dzięki zawartości kwasów organicznych i specjalnych substancji bioaktywnych. Mają niski indeks glikemiczny, więc rewelacyjnie sycą i na długo pozwalają zapomnieć o głodzie.

Lista zalet truskawek jest naprawdę długa... Ale te smakowite owoce mają pewną wadę. Otóż mogą wywołać uczulenie, i to nie tylko u alergików. Truskawki zawierają bowiem naturalną histaminę – związek chemiczny, który jest silnym alergenem i może wywołać m.in. zmiany na skórze (czerwone piekące plamy, pokrzywkę). Szczęśliwie objawy mijają dość szybko, wystarczy tylko na jakiś czas zrezygnować z truskawek.

Zobacz także: Zdenerwowałeś się? Sięgnij po granaty! >>>