Zapomnij wszystkie negatywne opinie, jakie słyszałeś na temat kakao. Jak pokazały wyniki badań opublikowanych w najnowszym numerze magazynu „European Journal of Nutrition” pokazują, że ten znany przez każdego przedszkolaka napój ma zbawienny wpływ na zdrowie.
Naukowcy z Pennsylvania State University hodowali myszki na tłustej diecie, dokładnie takiej, jaka zwiększa ryzyko zapadnięcia na cukrzycę typu 2. Sprawdzali, jakie produkty mają wpływ na rozwój tej choroby. Zauważyli przy tym bardzo ciekawą zależność. Otóż u gryzoni, którym podawano dodatkowo kakao, rzadziej od pozostałych biorących w badaniu myszek wykrywano cukrzycę – donosi brytyjski dziennik „Daily Mail”, powołując się na publikację naukową.
Skąd bierze się ten efekt? Zdaniem naukowców, ciemna czekolada i kakao są bogate we flawonole, naturalne związki chemiczne, które zapobiegają rozwojowi miażdżycy i które również poprawiają wrażliwość organizmu na insulinę. Tymczasem zjawisko insulinooporności, potęgowane na przykład przez otyłość, jest podstawowym czynnikiem prowadzącym do cukrzycy typu 2.
Sproszkowane kakao obniża poza tym w organizmie poziom szkodliwych tłuszczów, trójglicerydów, i to o prawie jedną trzecią. Ich wysokie stężenie w organizmie podnosi ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu.
Co ważne, zwierzętom laboratoryjnym podawano kakaowy proszek w tygodniowej dawce równoważnej czterem lub pięciu kubkom kakao dla człowieka. Stąd naukowcy czerpią przekonanie, że podobny zbawczy efekt może pojawić się u ludzi, którzy codziennie sięgają po kubek gorącego kakao.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>