Bezwzględny cichy zabójca: rak trzustki
1 Zaledwie około 6 proc. pacjentów z rakiem trzustki przeżywa pięć lat. Około 20 proc. chorych żyje tylko rok od momentu diagnozy. Nawet operacja wycięcia nowotworu, chemioterapia i radioterapia nie gwarantuje wygranej z chorobą. W krótkim czasie pojawiają się przerzuty nowotworu do innych narządów
Shutterstock
2 Raka trzustki częściej diagnozuje się u mężczyzn niż kobiet, w większości przypadków po 60. roku życia. Rozwojowi nowotworu sprzyja przewlekły stan zapalny w trzustce spowodowany np. regularnym piciem alkoholu. Do czynników ryzyka należy też palenie papierosów (winne są zawarte w dymie tytoniowym nitrozaminy). Na raka trzustki bardziej narażeni są chorzy na cukrzycę
Shutterstock
3 Rak trzustki nie daje charakterystycznych objawów. Chory może uskarżać się na ból brzucha, ucisk w jamie brzusznej, nudności, zaparcia bądź biegunkę. Symptomem raka może też być żółtaczka i powiększenie pęcherzyka żółciowego. Wielu chorych traci wagę. U niektórych wyczuwalny jest guz w okolicach pępka. Nowotwór jest trudny do wykrycia we wczesnym stadium rozwoju, zwykle diagnozuje się go dopiero wtedy, gdy zmiany nowotworowe obejmują sąsiednie narządy
Shutterstock
4 W diagnostyce raka trzustki konieczne jest wykonanie USG jamy brzusznej. Aby potwierdzić wstępne rozpoznanie wykonuje się tomografię komputerową, badanie endoskopowe, biopsję, laparoskopię z biopsją, rezonans magnetyczny. Te badania pomagają także ustalić stopień zaawansowania nowotworu oraz ewentualne przerzuty. Poza tym oznacza się markery nowotworowe, by określić typ raka
Shutterstock
5 Aż około 80 proc. chorych na raka trzustki pojawia się u lekarza z zaawansowanym nowotworem. Wtedy możliwe jest tylko leczenie paliatywne, czyli polegające na łagodzeniu objawów choroby i poprawieniu jakości życia
Shutterstock
6 By zapobiec nowotworowi trzustki, warto zadbać o odpowiednią dietę. Trzeba wykluczyć z niej nadmiar tłuszczów oraz alkohol. Należy rzucić palenie papierosów. Warto regularnie się badać - wykonywać USG jamy brzusznej oraz badanie krwi w celu oznaczenia poziomu amylaz oraz leukocytów
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Komentarze(17)
Pokaż:
Nie kazdy lubi , ale zdrowo jest zjesc nasze kaszki manne na wodzie, zwykle kartofle z olejem z oliwki.. bez soli i tluszczu ,kawalek ugotowanego,czy uduszonego miesa-drobiu ( wolowina trawi sie ciezko ) bez wieklich przypraw,czy zjesc tez ryzu z uduszonymi warzywami ,zsiadle mleko w diecie zawsze dobrze robi, polskie dawne kefiry ,gdziez one sa ?? poprostu nie dodawac zbyt duzo extra smakowych przypraw ..nasza kapuste czy buraki ,marchew ..poprostu ugotowac/uparowac lekko ,moze troche masla czy oleju z oliwki ... bigosy ..zdrowiej jest jesc ale tylko te naturalnie fermentowane ( jak to nasze babcie robily )odcedzic kwas.. powrocic do prostoty -widziec co jesz..potrawy z puszek ,torebek,proszkow .sa.zabojcze.