Około 40 proc. wszystkich nowotworów jest powiązanych z modyfikowalnymi czynnikami dotyczącymi stylu życia, takimi jak brak aktywności fizycznej, palenie tytoniu, utrzymująca się otyłość, niewłaściwa dieta i spożywanie alkoholu, co sugeruje, że wielu zachorowaniom można zapobiec.
Eksperci z Newcastle University dokonali przeglądu danych dotyczących konsekwencji zdrowotnych postępowania zgodnie z dotyczącymi stylu życia zaleceniami Światowego Funduszu Badań nad Rakiem (WCRF) i Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem (AICR) z 2018 r. Naukowcy przeprowadzili systematyczny przegląd i metaanalizę 18 opublikowanych badań, w których badano powiązania między przestrzeganiem zaleceń z 2018 r., a występowaniem różnych nowotworów.
Jak wykazały analizy, przestrzeganie zdrowszego stylu życia, w tym utrzymywanie prawidłowej masy ciała i spożywanie tylko niewielkich ilości czerwonego mięsa i przetworzonych mięs, takich jak bekon, pomaga uniknąć kilku rodzajów nowotworów.
Do oceny przestrzegania zaleceń dotyczących profilaktyki nowotworów autorzy zastosowali specjalną punktację. Jak się okazało, każdy 1-punktowy wzrost uzyskanego wyniku skutkował zmniejszeniem ryzyka raka jelita grubego o 12 proc., raka piersi o 11 proc. i raka płuc o 8 proc.
Dr Fiona Malcomson, wykładowczyni żywienia człowieka z Newcastle University i współautorka badania powiedziała: „To pierwsze badanie, w którym dokonano przeglądu dotychczasowych dowodów na wpływ przestrzegania najnowszej wersji zaleceń World Cancer Research Fund oraz American Institute for Cancer Research dotyczących zapobiegania nowotworom. Nasze odkrycia są ekscytujące, ponieważ dostarczają dalszych dowodów na skuteczność niektórych z najlepszych sposobów zmniejszania ryzyka nowotworów, w szczególności raka piersi, jelita grubego i płuc.”
- Postępując zgodnie z tymi zaleceniami, ludzie mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory i zalecamy, aby stosowali się do nich tak ściśle, jak to możliwe – wskazała dr Malcolmson. - Dowody na wpływ stylu życia są silniejsze w przypadku niektórych nowotworów. Na przykład spożywanie dużej ilości czerwonego i przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita grubego, a picie alkoholu może zwiększać ryzyko raka piersi, jelita grubego i przełyku.
Istnieją jednak inne niemodyfikowalne czynniki, takie jak historia nowotworów w rodzinie i narażenie środowiskowe, które mogą również wpływać na ryzyko rozwoju choroby.
Zalecenia dotyczące profilaktyki raka WCRF/AICR są wnioskami niezależnego panelu ekspertów – reprezentują pakiet wyborów dotyczących zdrowego stylu życia, które razem mogą wpłynąć na prawdopodobieństwo zachorowania na raka.
Zalecenia, by nie zachorować na raka
Zalecenia to:
- Zachowanie zdrowej wagi
- Bycie aktywnym fizycznie
- Dieta bogata w produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce i rośliny strączkowe
- Ograniczenie „fast food” i innych przetworzonych produktów o wysokiej zawartości tłuszczu, skrobi lub cukrów
- Ograniczenie spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa
- Ograniczenie spożycie słodzonych cukrem napojów
- Ograniczenie spożycie alkoholu
- Niestosowanie suplementów mających zapobiegać nowotworom
- W przypadku matek – karmienie swoich dzieci piersią, jeśli to możliwe
- Po rozpoznaniu raka: postępowanie zgodnie z zaleceniami WCRF/AICR, jeśli to możliwe
- To badanie pogłębia nasze zrozumienie wpływu zaleceń na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka – wskazała dr Panagiota Mitrou, dyrektor ds. badań, polityki i innowacji w Światowym Funduszu Badań nad Rakiem. - Im więcej mamy dowodów na to, że przestrzeganie naszych zaleceń jako wzorca zachowań może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, takich jak zdrowa dieta, aktywność fizyczna i utrzymanie prawidłowej wagi, tym bardziej możemy wspierać pozytywne zmiany.