Zespół kierowany przez prof. Jun Sun z University of Illinois w Chicago (USA) badał próbki tkanki ludzkiego raka okrężnicy i modele zwierzęce. Jak się okazało, narażenie na salmonellę było powiązane z rakiem okrężnicy, który rozwinął się wcześniej i powiększył bardziej.

Reklama

Autorzy przyjrzeli się najpierw danym z przeprowadzonego w Holandii retrospektywnego badania pacjentów z rakiem okrężnicy. Pobrane podczas rutynowej operacji raka okrężnicy próbki tkanek zawierające przeciwciała przeciwko salmonelli pochodziły zwykle od osób, które miały gorsze wyniki w leczeniu.

Sun i jej zespół z USA wykorzystali szczepy salmonelli wyizolowane z tych próbek tkanek, badając myszy z rakiem okrężnicy, które były narażone na działanie bakterii. Zaobserwowali większe guzy i ich przyspieszony wzrost u myszy z ekspozycją na salmonellę. Zaobserwowali również, że zwiększyła się ilość salmonelli przeniesionej do guzów.

- Podczas infekcji salmonella przejmuje kontrolę nad podstawowymi szlakami sygnałowymi gospodarza, a te manipulacje molekularne mogą powodować transformację nowotworową. Obecna praca wskazuje nam, że potrzebne są dalsze badania dotyczące związku pomiędzy narażeniem na salmonellę a ryzykiem raka okrężnicy w USA i że praktykując po prostu bezpieczne przygotowywanie posiłków, możemy potencjalnie pomóc się chronić – powiedziała prof. Sun.

Reklama

Również współpracownicy Sun z Holandii (uniwersytety w Lejdzie i Utrechcie) badali bakterie in vitro. W laboratorium połączyli ludzkie komórki rakowe i przedrakowe ze szczepem salmonelli i mierzyli wzrost lub zmiany w guzie. Jak się okazało, nawet jedna infekcja salmonellą powodowała transformację, a każda infekcja wykładniczo zwiększała tempo transformacji komórek.

- Eksperymenty z myszami i kulturami tkankowymi pokazują, że zakażenie salmonellą miało przewlekły wpływ na przyspieszenie wzrostu guza – zaznaczyła Sun. - Te dowody mówią nam, że musimy przyjrzeć się bliżej narażeniu na salmonellę jako środowiskowemu czynnikowi ryzyka chorób przewlekłych, takich jak rak okrężnicy.

Co zaskakujące, wcześniejsze wieloletnie badania prowadzone w innych ośrodkach sugerowały, że bakterie Salmonella mogłyby posłużyć do zwalczania nowotworów, na przykład raka płuca.