Ponadto, kawa naturalnie zawierająca kofeinę może zapewniać lepszą ochronę niż kawa bezkofeinowa.
Naukowcy ze szpitala Uniwersytetu Medycznego w Weifang w Chinach oraz innych chińskich ośrodków naukowych doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu danych zebranych w 24 badaniach. Łącznie objęto nimi blisko 700 tys. kobiet. Raka endometrium zdiagnozowano u 9833 z nich.
Jak wykazała analiza, kobiety pijące największe ilości kawy miały średnio o 29 proc. niższe ryzyko zachorowania na raka endometrium w porównaniu z paniami, które piły jej mało. Spadek ryzyka różnił się w zależności od regionu świata – w Europie o 26 proc., w USA i Kanadzie o 29 proc., a w Japonii aż o 60 proc.
Picie kawy naturalnie zawierającej kofeinę dawało lepszy efekt ochronny niż picie kawy bez kofeiny.
Zdaniem autorów pracy konieczne są dalsze badania na dużych grupach kobiet, aby zweryfikować, czy kawa obniża ryzyko raka endometrium.
Rak endometrium jest określany również jako rak trzonu macicy. W Polsce jest czwartym najczęściej występującym nowotworem złośliwym u kobiet – po raku piersi, raku jelita grubego i raku płuca. Z danych Krajowego Rejestru Nowotworów wynika, że w 2018 r. zachorowało na ten nowotwór 6059 kobiet, a zmarło 1781 pań.
Wśród czynników ryzyka za bardzo istotny uznaje się nadmierne pobudzenie organizmu żeńskimi hormonami płciowymi – estrogenami. Dlatego stosowanie hormonalnej terapii zastępczej wiąże się ze wzrostem ryzyka raka endometrium. Do innych czynników podwyższonego ryzyka tego nowotworu zalicza się: otyłość, nadciśnienie tętnicze, rodzinne występowanie nowotworu piersi, trzonu macicy i jelita grubego, niepłodność lub urodzenie tylko jednego dziecka, zaburzenia hormonalne spowodowane guzami jajnika.