Siłę grzybów w walce z rakiem prostaty wykazali naukowcy z Tohoku University School of Public Health w Japonii. Przebadali oni ponad 36 tysięcy mężczyzn w wieku od 40 do 79 lat. Obserwacja trwała 13 lat. Okazało się, że spożywanie grzybów raz lub dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko raka prostaty o 8 proc., zaś jedzenie trzy razy w tygodniu – o 17 proc.
Chociaż badanie nie przyniosło rozstrzygnięcia, jaki jest mechanizm profilaktyki raka prostaty, uczeni wysnuli przypuszczenia, że grzyby zawierają związki hamujące wytwarzanie męskiego hormonu, który może wpływać na wzrost raka prostaty. Poza tym grzyby obfitują w związki działające przeciwutleniająco i antyzapalnie.
Prowadząca badania Shu Zhang, zwróciła uwagę na fakt: Uczestnicy, którzy częściej spożywali grzyby, zwykle byli starsi, mieli rodzinną historię raka, spędzali więcej czasu w ruchu oraz spożywali więcej warzyw, owoców i produktów mlecznych. Rzadko też palili.
Rak prostaty jest drugim co do częstości nowotworem i piątą najczęstszą przyczyną śmierci z powodu nowotworu u mężczyzn. Chociaż nie ma lekarstwa, które zapobiegałoby jego rozwojowi, od lat lekarze podkreślają, że zdrowe nawyki żywieniowe są skuteczną profilaktyką.
Wyniki badania zostały opublikowane na łamach „International Journal of Cancer”.