Dieta bogata w owoce i warzywa zmniejsza ryzyko raka piersi nawet o jedną czwartą – przekonują uczeni z Harvard University na łamach pisma „Pediatrics. Ważne jest by była ona stosowana od najwcześniejszych lat dzieciństwa, a na pewno w wieku nastoletnim, w okresie dojrzewania, kiedy nawyki żywieniowe mają największy wpływ na poziom hormonów w organizmie. Liczy się także ilość spożywanych surowych warzyw i owoców – powinno to być pięć porcji dziennie. Mogą to być dwa jabłka, dwa banany, kilka różyczek brokuła, porcja zielonego groszku i do tego dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa.

Reklama

Siłą takiego sposobu odżywiania jest duża zawartość błonnika, który nie tylko dba o smukłą sylwetkę, ale również ma dowiedzione właściwości antynowotworowe. Cenne są również flawonoidy – wymiatacze wolnych rodników.

Uczeni doszli do tych wniosków po przeanalizowaniu danych 90 tysięcy kobiet. Ich badania trwały ponad 20 lat.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>