Pod wpływem wysokiej temperatury w czerwonym mięsie wytwarzane są substancje kancerogenne (m.in. heterocykliczne aminy). Dlatego spożywanie dużej ilości grillowanego, zwłaszcza przypalonego, mięsa może powodować raka nerki. Szczególnie zagrożone są osoby, które mają genetyczne predyspozycje do zachorowania na nowotwory – zauważają naukowcy z University of Texas MD Anderson Cancer Center na łamach „American Cancer Society”.
Aby dojść do tych wniosków, uczeni porównywali dane dotyczące 659 pacjentów chorych na raka z 699 osobami zdrowymi. Szczególnie interesowali się codzienną dietą wolontariuszy. Zaobserwowali związek między upodobaniem do jedzenia grillowanego, silnie przypieczonego mięsa a rozwojem nowotworów.
Według ekspertów ze Światowej Organizacji Zdrowia czerwone mięso, zwłaszcza przetworzone, może być rakotwórcze. To dlatego tak wiele przypadków nowotworów nerki diagnozuje się u mieszkańców krajów o wysokim poziomie dochodów. Dowiedziono, że osoby, które jedzą dużo słonych wędlin, są aż o 17 proc. bardziej zagrożone rakiem jelita grubego.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>