Lubimy je podjadać, a grożą RAKIEM. Przekąski na cenzurowanym
1 Uważany jest za lekką przekąskę, tymczasem może być bardzo szkodliwy. Już w 1993 roku dr Frank Gilliland wykazał, że znajdujący się w okładzinie niektórych torebek od popcornu kwas perfluorooktanowy (PFOA) działa rakotwórczo i może przyczynić się do większej śmiertelności z powodu tej choroby
Shutterstock
2 Niektóre puszki pokryte są od wewnątrz bisfenolem A (BPA), który ma udowodnione działanie rakotwórcze i może wywołać m.in. nowotwór piersi i prostaty
Shutterstock
3 Dowiedziono, że cukier wspomaga wzrost komórek rakowych. Przyczynia się też do otyłości, która jest jednym z głównych czynników ryzyka rozwoju nowotworu m.in. piersi, macicy, gruczołu krokowego, trzustki i jelita grubego
Shutterstock
4 Zawierają dużo cukru, sztucznych barwników i polepszaczy smaku, jak również mogą mieć w swoim składzie 4-metyloimidazol (4-MI) o działaniu rakotwórczym
Shutterstock
5 Przetworzone mięso może działać rakotwórczo – przestrzegają eksperci z WHO. Lepiej więc ograniczyć spożycie kabanosów, kiełbasek, parówek, które często mają w swoim składzie substancje chemiczne nadające aromat i poprawiające kolor mięsa – często są one bardziej szkodliwe niż papierosy
Shutterstock
6 Oprócz chemicznych dodatków (poprawiających smak, aromat, kolor i pozwalających utrzymanie odpowiedniej świeżości) chipsy ziemniaczane często zawierają akrylamid – powstający podczas obróbki termicznej, np. smażenia w głębokim tłuszczu. Akrylamid przyczynia się do rozwoju raka przewodu pokarmowego
Shutterstock