Według badaczy za rozwój raka odpowiada cząsteczka cukru Neu5Gc (kwas N-glikoliloneuraminowy; kwas sialowy), której organizm ludzki nie produkuje, lecz dostarcza wraz z pożywieniem.
Dużą ilość Neu5Gc zawiera między innymi mięso, a zwłaszcza wieprzowina, wołowina i baranina. U osób, które spożywają sporo mięsnych dań, układ odpornościowy wytwarza przeciwciała przeciwko Neu5Gc i tym samym wywołuje stan zapalny. A jak wiadomo, stan zapalny sprzyja tworzeniu nowotworów.
Uczeni zwracają uwagę, że Neu5Gc znajduje się również w mleku, serach, jajach i niektórych rybach, stąd osoby, które je spożywają w dużej ilości, również zagrożeni są rozwojem raka.
Wiele wcześniejszych badań prowadzonych przez niezależne grupy naukowców wykazało, że dieta bogata w czerwone mięso zwiększa ryzyko nowotworów piersi, jajników, jelita grubego, prostaty i płuc. Wskazywały one jednak przede wszystkim rakotwórcze substancje chemiczne wytwarzane w trakcie grillowania mięsa.
Wyniki najnowszych badań zostały opublikowane w internetowym wydaniu "Proceedings of the National Academy of Sciences".
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>
Komentarze(28)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarsze- A ja się pytam: jaki wpływ maja te inne - "między innymi", bo może maja nawet większy wpływ na raka.
Od dzisiaj przestaję to jeść!
Będę się żywił tylko powietrzem.
BARDZO cieszy mnie fakt, ze Polacy zaczynaja myslec i uwazac co jedza.
Zachod, glownie USA od dziesiatek lat jest zatruwany przez przemysl odzywnosciowy. Spoleczenstwo USA, statystycznie jest BARDZO chore i ludzie zyja w porownaniu z Azja i Europa, krotko, a ostatnie, powiedzmy 5-6 lat statystycznie, spedzaja czekajac na smierc w lozku.
W glownej mierze odpowiedzialne za ten stan rzeczy jest MONSANTO.
MONSANTO produkuje miedzy innymi genetycznie manipulowana pszenice i lacznie z GLUTENEM w niej zawartym jest TRUCIZNA, ktora winna jest, ze ponad 200 (!!!) roznych chorob spada na czlowieka.
O tym problemie pisze niemiecki specjalista UWE KARSTÄDT, ktory jest wybitnym znawca Naturheilkunde = przyrodolecznictwo, na www. kopp-verlag.de
Kazdy Polak znajacy jezyk niemiecki, moze to osobiscie sprawdzic.
Wiadomosci sa SZOKUJACE, ze politycy, takze polscy, daja POZWOLENIE na trucie wlasnego narodu.
Dla zainteresowanych, GORACO POLECAM ksiazke w jezyku polskim autorki francuskiej:Marie-Monigue Robin, "Swiat wedlug Monsanto", Lodz 2009 BIBLIOTEKA OBYWATELA.
Lektura jest wstrzasajaca, ktora powinna byc naszym ludzkim, POLSKIM obowiazkiem, dowiedziec sie gdzie "ten Szatan" siedzi...
W Nowym Roku 2015, zycze GLOWNIE wszystkim Polakom duzo zdrowia i duzo zdrowego krytycyzmu.
Będzie zdrowy i silny jak "koń".
Ja pozostaję na mięsie (kto szybciej "wykituje").
faszerowana żywność w ogóle, farmaceutyki ,zatrute powietrze to głowne przyczyny
ale po co czytać lepiej jeść i się meczyć
widzieliście chorego psa na raka
Ucz się to nie boli.