Według badaczy za rozwój raka odpowiada cząsteczka cukru Neu5Gc (kwas N-glikoliloneuraminowy; kwas sialowy), której organizm ludzki nie produkuje, lecz dostarcza wraz z pożywieniem.
Dużą ilość Neu5Gc zawiera między innymi mięso, a zwłaszcza wieprzowina, wołowina i baranina. U osób, które spożywają sporo mięsnych dań, układ odpornościowy wytwarza przeciwciała przeciwko Neu5Gc i tym samym wywołuje stan zapalny. A jak wiadomo, stan zapalny sprzyja tworzeniu nowotworów.
Uczeni zwracają uwagę, że Neu5Gc znajduje się również w mleku, serach, jajach i niektórych rybach, stąd osoby, które je spożywają w dużej ilości, również zagrożeni są rozwojem raka.
Wiele wcześniejszych badań prowadzonych przez niezależne grupy naukowców wykazało, że dieta bogata w czerwone mięso zwiększa ryzyko nowotworów piersi, jajników, jelita grubego, prostaty i płuc. Wskazywały one jednak przede wszystkim rakotwórcze substancje chemiczne wytwarzane w trakcie grillowania mięsa.
Wyniki najnowszych badań zostały opublikowane w internetowym wydaniu "Proceedings of the National Academy of Sciences".
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>