Naukowcy z School of Public Health, Curtin University w Perth w Australii postanowili sprawdzić, jakie mogą być czynniki zapobiegające rozwojowi raka jajnika, na który zapada co roku blisko 7 tysięcy Brytyjek. Okazało się, że pewną ochronę przed zachorowaniem daje picie herbaty - informuje "Daily Telegraph", omawiający wyniki badań opublikowane na łamach "Cancer Epidemiology".

Reklama

Do swojego badania, które trwało 2 lata, naukowcy zaprosili tysiąc kobiet w średnim wieku 59 lat, mieszkanek południowych Chin. Połowa wolontariuszem miała zdiagnozowany nowotwór, zaś reszta pań nie miała raka.

Naukowcy pytali kobiety o nawyki żywieniowe. Interesowało ich przede wszystkim spożywanie przez panie herbaty.

Okazało się, że 79 proc. pań z grupy kobiet bez nowotworu oraz 51 proc. pań z grupy kobiet z nowotworem regularnie piło herbatę.


Następnie badacze dopytywali o ilość spożywanej herbaty oraz czas, od kiedy panie piją ten napój. Tu znowu okazało się, że im więcej herbaty pije kobieta i im wcześniej w swoim życiu zaczęła ją pić, tym większa szansa, że uniknie nowotworu.

Według badaczy siła czarnej herbaty tkwi w bogactwie flawonoidów - związków o udowodnionym działaniu antynowotworowym. Eksperci przypomnieli, że ostatnie wyniki bada pokazały, że dodawanie do herbaty mleka nie obniża jej prozdrowotnych właściwości.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Trwa ładowanie wpisu