- W ciąży spotykamy się kilkoma sytuacjami zaburzeń gospodarki glukozy. Może być to być ciąża powikłana cukrzycą przedciążową określana skrótem PGDM, świeże rozpoznanie cukrzycy lub tzw. cukrzyca ciążowa określana skrótem GDM - tłumaczy lek. Krzysztof Marzec, specjalista diabetologii oraz specjalista drugiego stopnia w dziedzinie chorób wewnętrznych, ekspert portalu abcZdrowie.pl. - Częstość tej ostatniej szacowana jest w populacji europejskiej na ok. 4% ciąż a odsetek ten jest wyraźnie większy w przypadkach zaawansowanego wieku ciężarnej, większej liczbie wcześniejszych porodów, obecności cukrzycy w rodzinie, nadwagi lub otyłości przed ciążą - dodaje Krzysztof Marzec.

Cukrzyca GDM (gestationaldiabetesmellitus) daje charakterystyczne objawy. Należy do nich wzmożony apetyt (i ataki wilczego głodu), nasilone pragnienie oraz częste oddawanie moczu, jak również nadmierny przyrost masy ciała. Kobieta może mieć nawracające drożdżycowe infekcje pochwy, podwyższone ciśnienie krwi oraz zaburzenia widzenia i zawroty głowy. O takich symptomach warto powiedzieć lekarzowi prowadzącemu ciążę, a zaleci on badania krwi i moczu, które wykażą ewentualne podwyższone stężenie glukozy we krwi bądź obecność glukozy w moczu.

Poza tym między 24. a 28. tygodniem ciąży każda ciężarna poddawana jest badaniu przesiewowemu w kierunku cukrzycy ciążowej. To test obciążenia glukozą 50 g. Jeżeli stężenie glukozy wynosi ponad 140mg/dl, konieczne jest przeprowadzenie testu obciążenia glukozą 75 g. Jeśli wynik jest nieprawidłowy, można podejrzewać u przyszłej mamy cukrzycę ciążową.

Leczenie cukrzycy ciążowej polega na przyjściu na specjalną dietę oraz regularnym wysiłku fizycznym. Kobieta powinna jeść zróżnicowane, dobrze zbilansowane posiłki. Zalecane są surowe warzywa i owoce z niską zawartością cukru (ogórki, kapusta, maliny, jeżyny) – zawarty w nich błonnik stabilizuje wchłanianie glukozy. Nawet 50 proc. posiłku powinny stanowić: pełnoziarniste pieczywo, kasze otręby. Odpowiedniej dawki białka dostarczą posiłki złożone z chudych mięs, odtłuszczonego mleka i jego przetworów. Przy cukrzycy ciążowej należy wykluczyć z diety produkty zawierające cukry proste, czyli słodycze, miód, słodzone napoje. Niewskazane są dania smażone. Lepiej unikać słodkich owoców tj. winogrona, gruszki, banany oraz suszone figi i daktyle. Konieczne jest picie minimum dwóch litrów wody niegazowanej dziennie.

Posiłki (trzy główne i dwa dodatkowe) powinny być mniejsze i spożywane w miarę stałych godzinach. Ważne jest bowiem utrzymanie glikemii w normie i zapobieganie wahań stężenia glukozy we krwi. Warto obliczyć z lekarzem dobowe zapotrzebowanie na kalorie (zależne jest ono od masy ciała ciężarnej, zwykle wynosi ono ok. 2200 kcal) oraz opracować przykładowy codzienny jadłospis. To ważne, bo odpowiednio „leczona” cukrzyca ciążowa nie grozi przykrymi konsekwencjami zdrowotnymi.

- O ile przypadki cukrzycy przedciążowej wiążą się z wyraźnie zwiększoną częstością wad wrodzonych i zwiększoną umieralnością okołoporodową matek to problemy związane z cukrzycą ciążową dotyczą raczej powikłań okołoporodowych związanych z makrosomią noworodka, zwiększoną częstością cięć cesarskich i urazami kanału rodnego podczas porodu - tłumaczy Krzysztof Marzec. - Makrosomia (zwiększona masa urodzeniowa) noworodka jest uznanym czynnikiem ryzyka rozwoju cukrzycy w późniejszym wieku. W ostatnich latach zdecydowanie wzrosła świadomość ryzyka zaburzeń gospodarki glukozy w ciąży wśród ginekologów. Istnieją ścisłe schematy diagnostyczne, którym poddawane są kobiety w ciąży, co pozwala na wczesne wykrycie zaburzeń i wdrożenie właściwego postępowania terapeutycznego - dodaje ekspert portalu abcZdrowie.