Bomby witaminowe na jesienne dni. Siedem produktów
1 Znany również jako kapusta włoska - w 100 gramach zawiera 120 miligramów kwasu askorbinowego. Koktajl z jarmużu to zdrowy sposób na uzupełnienie braków witaminy C w organizmie.
Shutterstock
2 Wbrew pozorom to całkiem dobre źródło witaminy C. Jeden ziemniak zawiera przeciętnie od 15 do 20 miligramów tej witaminy. Niestety, najwięcej tracą jej podczas długiego gotowania i intensywnego smażenia. Dlatego warto pilnować, by ich nie przegotować. Najwięcej tego dobroczynnego składnika znajdziemy w młodych ziemniakach. Problem tylko w tym, że o tej porze roku trudno jest znaleźć młode ziemniaki.
Shutterstock
3 Gotowane brokuły, choć nie u każdego smakosza wzbudzają entuzjazm, powinny jednak zainteresować tych, którym zależy na podbudowaniu własnej odporności. 100 gramów ugotowanych (ale nie przegotowanych) brokułów zawiera prawie 65 miligramów witaminy C.
Shutterstock
4 144 miligramy witaminy C na 100 gramów surowej czerwonej papryki - to imponujący wynik. Jeśli jednak nie lubimy smaku surowej papryki, a chcemy skorzystać z jej dobroczynnych właściwości, powinniśmy sięgnąć po paprykę konserwową, która zawiera ponad 80 miligramów kwasu askorbinowego na 100 gramów produktu. Nieco mniej, ale wciąż całkiem dużo.
Shutterstock
5 Zwłaszcza zielona natka to prawdziwy magazyn witaminy C. 100 gramów to prawie 180 miligramów kwasu askorbinowego.
Shutterstock
6 Można jej nie lubić, jednak nie sposób nie docenić jej za zawartość witaminy C. 100 gramów brukselki zawiera prawie 95 miligramów kwasu askorbinowego.
Shutterstock
7 Prawdziwa bomba C-witaminowa. Pierwszeństwo w naszym zestawieniu zdobywają czarne porzeczki, zostawiając wszystkie pozostałe owoce i warzywa daleko w tyle. Zwycięstwo daje im ponad 190 miligramów kwasu askorbinowego na 100 gramów produktu. Co ciekawe, uważana za najlepsze źródło witaminy C, cytryna, zawiera jej "zaledwie" od 50 do 80 miligramów.
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję