Znakomicie odchudza, ale nie tylko. Zalety topinamburu
1 Pomaga na dolegliwości trawienne - usprawnia perystaltykę jelit, m.in. dzięki zawartości inuliny. 100 g dostarcza zaledwie 73 kcal; zawiera jedynie 0,01 g tłuszczu oraz 1,6 g błonnika.
Shutterstock
2 Topinambur zawiera magnez i witaminy z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego, m.in. działają przeciwstresowo oraz podnoszą zdolność koncentracji oraz zapamiętywania.
Shutterstock
3 Topinambur obfituje w żelazo, wapń i magnez.
Shutterstock
4 Zawiera inulinę, która pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi, jak również obniża poziom cholesterolu HDL.
Shutterstock
5 Polecany w przypadku schorzeń sercowo-naczyniowych. Dzięki zawartości potasu reguluje ciśnienie tętnicze.
Shutterstock
6 Sok otrzymany z bulw może być stosowany w leczeniu hemoroidów, zapalenia spojówek, powiek i skóry, jak również w leczeniu owrzodzeń oraz oparzeń.
Shutterstock
7 Można go gotować, piec, smażyć, blanszować, a także jeść na surowo jako dodatek do sałatki warzywnej.
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję