Fakty i mity na temat bakalii
1 Wręcz odwrotnie! Dobrze jest wprowadzić je do swojej diety! Są one bowiem niezbędnym i naturalnym źródłem licznych witamin i minerałów. Wybierając bakalie należy zwrócić uwagę na ich jakość. Najlepsze suszone owoce to te całe, duże i owalne, pełne miąższu i naturalnych soków. Bakalie Bakalland to dawka naturalnej energii dostępnej przez cały rok!
Shutterstock
2 Suszone owoce nie ustępują świeżym pod względem zawartości witamin i minerałów. Przykładowo w 100 g suszonych moreli znajduje się ponad 1000 µm witaminy A, co stanowi 135% Referencyjnej Wartości Spożycia na dobę. Oprócz witaminy A, która m.in. pomaga zachować zdrową skórę i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, suszone morele Bakalland bogate są witaminę E, potas, miedź i żelazo. Ten ostatni pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie oraz odgrywa istotną rolę w procesie podziału komórek
Shutterstock
3 Aby orzechy, podobnie jak migdały, na długo zachowały świeżość i cenne składniki odżywcze, należy przechowywać je w chłodnym i ciemnym miejscu. Dzięki temu możemy się nimi cieszyć przez długi czas
Shutterstock
4 Zdecydowanie prawda, a wszystko dzięki zawartym w rodzynkach minerałom. Są one źródłem witaminy B6, potasu, miedzi i manganu. Ten ostatni pierwiastek przyczynia się do utrzymania zdrowego układu kostnego, pomaga w prawidłowym tworzeniu tkanki łącznej oraz wspiera utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego. Podobne właściwości ma zawarta w rodzynkach witamina B6, która dodatkowo zmniejsza uczucie zmęczenia oraz pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu odporności organizmu. Naturalna dawka energii dla każdego
Shutterstock