Zapomnij o jagodach goji. Kawa jest jeszcze zdrowsza
1 Według ustaleń koreańskich naukowców (opublikowanych w ubiegłym miesiącu w piśmie „Heart”), picie od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie (co nazywane jest "umiarkowanym spożyciem") związane jest z mniejszym odkładaniem złogów wapnia w tętnicach. Warto jednak ostrożnie interpretować wyniki tych badań, gdyż dotyczą Koreańczyków, których dieta jest inna niż Europejczyków, jak również należy mieć na uwadze wcześniejsze ustalenia, jakoby kawa sprzyjała nadciśnieniu i podnosiła poziom cholesterolu we krwi
Shutterstock
2 Uczeni z Harvard School of Public Health przeanalizowali wyniki wielu badań dotyczących związku spożywania kawy z mniejszym ryzykiem przedwczesnego zgonu z powodu różnych chorób przewlekłych. Okazało się, że terapeutycznie działa picie do sześciu filiżanek kawy dziennie
Shutterstock
3 Eksperci z American Diabetes Association zrobili przegląd dotychczasowych badań nad wpływem kawy na zdrowie. Znaleźli mocne dowody na to, że picie 6 filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 aż o 33 proc. u kobiet i mężczyzn. Co istotne, przed cukrzycą chroni zarówno kawa z kofeiną, jak i bezkofeinowa. Uczeni nie wskazują jednak, jaki składnik kawy odpowiedzialny jest za zapobieganie cukrzycy; zauważają jedynie, że musi być związany z metabolizmem cukrów i działaniem insuliny
Shutterstock
4 Wiele niezależnych badań naukowych wykazało, że regularne spożywanie kawy jest dobre dla mózgu. Chroni między innymi przed parkinsonem, alzheimerem, jak również stwardnieniem rozsianym
Shutterstock
5 Uwaga! Kawa rzeczywiście może powodować bezsenność. Aby uniknąć kłopotów ze snem, należy zrezygnować z kawy co najmniej sześć godzin przed pójściem do łóżka. Z ilością kawy powinny też uważać kobiety w ciąży, bo kofeina przechodzi do płodu i może zaburzać jego wzrost (bezpieczna ilość to ok. 200 mg kofeiny na dobę, co odpowiada 1-2 filiżanek kawy)
Shutterstock