10 powodów, dla których warto jeść AWOKADO
1 Zawiera dużą ilość kwasu foliowego, który zapobiega wadom rozwojowym płodu
Shutterstock
2 Znajdująca się w nim luteina i zeaksantyna zapobiega chorobom oczu i wadom wzroku. Chroni przede wszystkim przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmą
Shutterstock
3 Zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które usprawniają działanie mózgu. Jak wynika z badań, awokado (dzięki zawartości zdrowych kwasów tłuszczowych i witaminy E) chroni przed chorobą Alzheimera
Shutterstock
4 To zasługa znajdujących się w awokado polifenoli i flawonoidów
Shutterstock
5 W miąższu owocu znajduje się dużo witaminy B6, która nie tylko łagodzi powiązane z napięciem przedmiesiączkowym zmiany nastroju u kobiet, ale również łagodzi stres
Shutterstock
6 Owoc zawiera żelazo i miedź, które wspomagają regenerację czerwonych krwinek
Shutterstock
7 Owoc stabilizuje poziom insuliny. Zawiera błonnik, który obniża poziom glukozy we krwi cukrzyków
Shutterstock
8 Zapobiega reumatoidalnemu zapaleniu stawów oraz łagodzi objawy tego schorzenia
Shutterstock
9 Antynowotworowe właściwości awokado to zasługa zawartości witaminy C, E, kwasu foliowego i luteiny
Shutterstock
10 Awokado jest bardzo kaloryczne. Średniej wielkości owoc dostarcza 400-450 kcal. Dla porównania w 100 g awokado jest 160 kcal, w jabłku – 52 kcal, a w cytrynie – 36 kcal. Źródłem kalorii w awokado są głównie tłuszcze, ale te zdrowe, bo jednonienasycone i omega-3
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję