Czekolada poprawia pamięć, awokado zbija cholesterol. Ta dieta leczy
1 Awokado zawiera kwasy tłuszczowe, ale te dobre, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Uczeni dowiedli, że osoby, które mają tłustą dietę (34 proc. kalorii czerpią z tłuszczu) dzięki spożywaniu codziennie jednego awokado nie mieli problemów z wysokim poziomem cholesterolu. Jak podaje "Journal of the American Heart Association", awokado zapobiega zawałowi serca i udarowi mózgu
Shutterstock
2 Reumatoidalne zapalenie stawów powoduje obrzęk, zapalenie i sztywności w stawach. Ta bolesna dolegliwość najczęściej dotyka osób powyżej 50. roku życia. Można jej zapobiec, jedząc tylko raz w tygodniu jedną porcję tłustej ryby (obfituje w kwasy tłuszczowe omega-3). Tak wynika z trwających 5 lat badań, których wyniki zostały opublikowane na łamach "Annals of Rheumatoid Diseases"
Shutterstock
3 Według najnowszych badań prowadzonych przez naukowców z University of London (finansowanych przez British Heart Foundation) tylko jedna szklanka soku z buraków dziennie pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Buraki zawierają dużo składników odżywczych, minerałów, witamin: kwasu foliowego, manganu, cynku i witaminy B-6
Shutterstock
4 Migdały są doskonałym źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jak wynika z badań prowadzonych przez naukowców z Aston University, Birmingham, jedzenie tylko 50 g migdałów dziennie może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i w efekcie zmniejszyć ryzyko chorób serca
Shutterstock
5 Naukowcy z Harvard Medical School przeprowadzili badanie z udziałem 60 osób w podeszłym wieku. Przez 30 dni sprawdzali m.in. pamięć i zdolność koncentracji wolontariuszy. Zaobserwowali, że osoby, które piły codziennie dwie filiżanki gorącej czekolady, osiągały lepsze wyniki w testach zdolności poznawczych niż koledzy stroniący od tego napoju. Według badaczy substancje znajdujące się w kakao poprawiają przepływ krwi w mózgu, co usprawnia jego pracę
Shutterstock
6 Owsianka jest bogatym źródłem błonnika, dzięki czemu pomaga utrzymać poziom cukru we krwi w normie. Obfituje też w magnez - minerał, który reguluje wydzielanie insuliny
Shutterstock