Anchois, szpinak, ser kozi... posmakują ci dopiero w odpowiednim wieku
1 Dzieci mają 30 tys. kubków smakowych i wrodzony apetyt na słodkie produkty (słodkie jest mamine mleko). Natomiast seniorzy tracą wrażliwość na słony smak, więc mają tendencję do przesalania potraw. Poza tym ilość kubków smakowych maleje wraz z wiekiem, co wpływa na zmianę w odczuwaniu smaku
Shutterstock
2 21-latek doceni smak szpinaku, papryki, bakłażana, sosu chrzanowego, parmezanu i małży
Shutterstock
3 W wieku 22 lat zaczyna smakować nam ser pleśniowy, sos chili, anchois
Shutterstock
4 Po skończeniu 23 lat czas na zajadanie się awokado i szparagami, nawet jeśli do tej pory od nich stroniliśmy
Shutterstock
5 Wielu 24-latków rozkochuje się w smaku ostryg
Shutterstock
6 Niektórzy 25-latkowie dopiero teraz zaczynają jeść oliwki, zaś 28-latkowie ser kozi
Shutterstock