Warszawa
Reklama

Anchois, szpinak, ser kozi... posmakują ci dopiero w odpowiednim wieku

13 lutego 2015, 00:28
Najwięcej nowych upodobań kulinarnych mają 22-latkowie. Jak wynika z obserwacji naukowców, właśnie po skończeniu 20 lat zaczynają smakować nam potrawy, których do tej pory nie chcieliśmy jeść. Dzieje się tak między innymi z takiego powodu, że kubki smakowe starzeją się i przestają być nadwrażliwe na specyficzne aromaty. Wraz z wiekiem zmniejsza się odczuwanie smaku i zapachu
Najwięcej nowych upodobań kulinarnych mają 22-latkowie. Jak wynika z obserwacji naukowców, właśnie po skończeniu 20 lat zaczynają smakować nam potrawy, których do tej pory nie chcieliśmy jeść. Dzieje się tak między innymi z takiego powodu, że kubki smakowe starzeją się i przestają być nadwrażliwe na specyficzne aromaty. Wraz z wiekiem zmniejsza się odczuwanie smaku i zapachu / Shutterstock
Dlaczego dzieci nie lubią szpinaku, sera pleśniowego i anchois? Bo do tego nie dorośli – przekonują naukowcy i zdradzają, w jakim wieku zaczynają nam smakować oryginalne i specyficzne produkty.

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

Powiązane

Reklama
Reklama
Reklama
Zobacz
Reklama