Nie żałuj sobie cynamonu! 8 mocnych stron przyprawy
1 Regularne spożywanie cynamonu pomaga zapobiec rozwojowi i rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych. Wystarczy codziennie dodawać pół łyżeczki cynamonu np. do płatków owsianych lub szklanki mleka, by korzystać z antynowotworowych właściwości cynamonu
Shutterstock
2 Cynamon jest doskonałym źródłem manganu, który zapobiega wahaniom nastroju i koi bolesne skurcze
Shutterstock
3 Jest jednym z najpopularniejszych składników płynów do płukania ust oraz gum do żucia. Pewnie dlatego, że ma właściwości antybakteryjne i chroni dziąsła przed uszkodzeniami. Może także odświeżyć oddech
Shutterstock
4 Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne cynamon pomaga złagodzić stany zapalne skóry, świąd i zaczerwienienia. Może również pomóc w walce z trądzikiem. Ze względu na to, że świetnie rozgrzewa, może być używany do masażu kojącego dotkliwe bóle mięśni i stawów
Shutterstock
5 Cynamon zapobiega niestrawności, zgadze, biegunce oraz wystąpieniu zespołu jelita drażliwego. Dietetycy zachęcają, by dodawać odrobinę cynamonu do dań obiadowych, np. zupy z soczewicy czy fasoli
Shutterstock
6 Udowodniono, że zapach cynamonu poprawia zdolności poznawcze, a regularne spożywanie usprawnia funkcjonowanie mózgu: zwiększa pamięć, koncentrację oraz zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera. Dodatkowo cynamon poprawia nastrój, zwalcza objawy depresji i zapobiega bólom głowy. Pewnie dlatego wielu ekspertów zachęca, by dodawać cynamon do porannej kawy
Shutterstock
7 W połączeniu ze zdrową dietą i regularnymi ćwiczeniami, cynamon pomaga zrzucić nadliczbowe kilogramy. Przyprawa zwiększa metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi, który odgrywa kluczową rolę w kontrolowaniu odczuwania głodu
Shutterstock
8 Uczeni z Pennsylvania State University dowiedli, że przyprawianie potraw cynamonem i kurkumą przyczynia się do zwalczenia negatywnych skutków spożywania posiłków bogatych w tłuszcz, które sprzyjają rozwojowi chorób serca
Shutterstock