Chcesz mieć zdrowe zęby? Te witaminy ci pomogą
1 Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że ta witamina najczęściej stosowana przy przeziębieniach, infekcjach, mająca właściwości przeciwutleniające, odczulające i obniżające poziom cholesterolu chroni także jamę ustną przed całym szeregiem chorób m.in. zapobiega pojawianiu się wybroczyn, reguluje prawidłowy wzrost zębów u dzieci i proces wytwarzania się szkliwa. - Stosuje się ją w sytuacjach, kiedy dochodzi do krwawienia dziąseł i jest jednym z najskuteczniejszych środków, który zapobiega ich zapaleniu. Z kolei jej właściwości przeciwutleniające sprawiają, że jej stosowanie ułatwia tworzenie się tkanki łącznej w dziąsłach - mówi dr Duda. Dieta powinna być, więc wzbogacona o: cytrusy, kapustę, kalarepę, paprykę, ziemniaki, czarne porzeczki, natkę pietruszki
Shutterstock
2 Z kolei witamina A niezbędna jest w procesie gojenia się zapalenia dziąseł. Odpowiada ona za utrzymanie w zdrowiu błon śluzowych i tkanek miękkich dziąseł, a także prawidłowy rozwój szkliwa i mineralizację zębów. Jej niedobór może obniżyć odporność i otworzyć drogę do infekcji w jamie ustnej. - Niedobór witaminy A powoduje zaburzenia w procesie wydzielania się śliny, która jest niezbędna do regulacji pH w ustach i wypłukiwania z ust bakterii. Brak śliny lub jej niewystarczająca ilość sprawiają, że osłabieniu ulega szkliwo, pojawia się często nieprzyjemny zapach z ust, jesteśmy także bardziej narażeni na próchnicę i infekcje bakteryjne - tłumaczy dr Duda. Wśród potraw, które zaleca się wprowadzić do diety dentyści wymieniają: jajka, przetwory mleczne, sery, szpinak, sałatę, pomidory
Shutterstock
3 Witaminę D zaleca się natomiast dla poprawy wchłaniania się wapnia, który jest niezbędny do rozwoju i utrzymania zdrowych zębów. - Dieta bogata w witaminę D sprawia, że nie ulega zaburzeniu proces mineralizacji i rozwoju szkliwa, dzięki czemu zęby są o wiele bardziej odporne na próchnicę czy złamania – mówi dentysta. Odpowiednia dawka wit. D jest szczególnie ważna dla dzieci, jej niedobór może prowadzić do niewykształcenia się szkliwa i zaburzeń wzrostu oraz kształtu zębów. Właściwości przeciwutleniające witaminy D sprawiają z kolei, że jest ona bardzo często stosowana w terapiach leczenia chorób przyzębia. Przyspiesza ona gojenie się tkanek. Jej niedobór może być przyczyną krwawień dziąseł, zaczerwień i obrzęków, nieświeżego zapachu z ust, uczucia odrętwienia i mrowienia dziąseł, a nawet rozchwiania zębów. Najprostszym sposobem na wzbogacenie organizmu o witaminę D jest wprowadzenie do menu: mleka, jajek, ryb, kakao, kukurydzy. Suplementy zaleca się natomiast stosować pod kontrolą lekarza
Shutterstock
4 Oprócz witaminy A, C i D dentyści zalecają wzbogacanie diety o witaminę B. Jej odpowiedni poziom uchroni nas przed bólem zębów, dziąseł i nadwrażliwością błony śluzowej jamy ustnej. Koniecznie, więc należy wprowadzić do menu grzyby, czerwone mięso i ryby
Shutterstock
5 Z kolei przyspiesza proces gojenia się ran w jamie ustnej np. po zabiegach usunięcia zęba lub wstawienia implantu. Łagodzi także ból dziąseł w okresie ząbkowania niemowląt. W tym przypadku dietę powinniśmy wzbogacić o nasiona słonecznika, masło orzechowe i sok pomidorowy
Shutterstock