“Odżywianie w czasie kryzysu Covid-19” - to tytuł dostępnego w internecie poradnika Instytutu, przeznaczonego dla milionów Włochów w narodowej kwarantannie. Eksperci przekonują w nim, że warto poświęcić więcej czasu na przygotowanie posiłków i zmianę nawyków żywieniowych.

Reklama

Ponieważ, jak dodają, wiele osób ma mniej zajęć i znacznie więcej czasu spędza w domu, może go też poświęcić na troskę o to, by dania były zrównoważone i by wprowadzić zasady zdrowego odżywiania: duże śniadania i lżejsze kolacje. Te przyzwyczajenia pozwolą dobrze się wysypiać - przypominają. Nie można przesadzać z tłuszczem, cukrem i żywnością przetworzoną - dodają specjaliści.

Kolejne zalecenie to nie wypełniać kredensów, szafek, stołów i biurek do pracy w domu słodkimi i słonymi przekąskami.