Chodzi o potas. Jeśli jest go wystarczająco dużo w diecie, tętnice są elastyczne i gładkie, dzięki czemu krew płynie bez przeszkód, a serce pracuje prawidłowo. W efekcie ryzyko zawału serca i udaru mózgu maleje. Dlatego warto zadbać o to, aby w codziennym jadłospisie nie zabrakło produktów zawierających potas.

Reklama

Według naukowców z Uniwersytetu w Alabamie wystarczy jeść codziennie tylko jednego dodatkowego banana lub jedno awokado. W ten sposób dostarczamy organizmowi dawkę potasu, która sprzyja prawidłowej pracy układu krwionośnego. Uczeni sprawdzili, jak to działa w eksperymencie na myszach zagrożonych ryzykiem zawału serca lub udaru mózgu. Przekonują, że wyniki obserwacji można odnieść do ludzi.

Wyniki badań zostały opublikowane na łamach “Journal of Clinical Investigation Insight”.

Potas znajduje się w wielu produktach spożywczych, m.in. w suszonych morelach, ziemniakach, selerze. Jego niedobór zwiastują dolegliwości, tj. obrzęki nóg i rąk, zmęczenie, osłabienie mięśni, skurcze mięśniowe, drętwienie nóg. Także nadciśnienie i zaburzenia w pracy nerek mogą się wiązać z hipokaliemią (czyli niedoborem potasu).