Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health i Uniwersytetu Wschodniej Anglii prowadzili badania od 1986 roku z udziałem ponad 50 tysięcy mężczyzn w wieku średnim. Co cztery lata analizowali stan zdrowia wolontariuszy oraz szczegółowo pytali o ich jadłospis oraz styl życia. Okazało się, że panowie, którzy regularnie, kilka razy w tygodniu jedli borówki, jeżyny, wiśnie, czarne porzeczki, rzodkiewki, jak również pili czerwone wino, aż o jedną piątą (21 proc.) rzadziej cierpieli na zaburzenia erekcji. Natomiast spożywanie jakichkolwiek owoców zmniejszało ryzyko problemów w łóżku o 14 proc.
Według naukowców produkty bogate w niektóre flawonoidy (m.in. antocyjany) zwiększają możliwości seksualne mężczyzn. Także aktywność fizyczna chroni przed problemami z erekcją.
Wyniki badań zostały opublikowane na łamach „American Journal of Clinical Nutrition”.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>