Smoczy owoc, czyli pitaja - dodaje energii i odmładza
1 Zawiera dużą ilość witamin: C, E i z grupy B. Obfituje też w fosfor i wapń. Jest bogatym źródłem antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia
ShutterStock
2 Biały lub czerwony miąższ z małymi czarnymi pesteczkami przypomina kiwi. Ma również podobny smak
ShutterStock
3 Ma orzeźwiający smak, więc dobrze jest ją jeść na śniadanie, np. jako dodatek do jogurtu. Dzięki estetycznemu wyglądowi spełnia funkcje dekoracyjne – ozdabia sałatki. Z pitaji przygotowuje się soki i wino
ShutterStock
4 Jest niskokaloryczna - 100 g pitaji dostarcza 50 kcal. Dodatkowo usprawnia pracę układu trawiennego, bo małe pesteczki dostarczają błonnika (a dodatkowo również zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych)
ShutterStock
5 Pitaję można jeść na surowo. Jest słodko-kwaśna i najlepiej smakuje schłodzona, np. w deserze lodowym. Wystarczy ją obrać lub przekroić na pół i wyjadać łyżeczką
ShutterStock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję