Wyniki badań uczonych z Qingdao Municipal Hospital w Chinach zostały opublikowane na łamach pisma "Stroke".

Okazuje się, że wystarczy jeść codziennie 200 g owoców, by obniżyć ryzyko udaru o 32 proc. Poza tym zagrożenie maleje o 11 proc., gdy codziennie spożywamy 200 g warzyw. Tak wynika z analizy 20 badań prowadzonych w ciągu ostatnich 19 lat i dotyczących związku między spożyciem warzyw i owoców a ryzykiem udaru.

Reklama

Wysokie spożycie owoców i warzyw jest ważne w profilaktyce chorób układu krążenia. Przede wszystkim dostarcza organizmowi cennych witamin, mikroelementów, makroelementów, jak również błonnika. Ma udowodnione działanie obniżające ciśnienie krwi. Poza tym sprzyja odchudzaniu, prawidłowemu poziomowi cholesterolu, jak i minimalizuje ryzyko stanów zapalnych.

Według ekspertów z Światowej Organizacji Zdrowia zwiększenie spożycia warzyw i owoców do 600 g dziennie zmniejsza zagrożenie udarem niedokrwiennym o 19 proc.

Udar mózgu może prowadzić do niepełnosprawności albo śmierci. Wiele zależy od tego, w jakim czasie pacjent otrzyma pomoc lekarską. Warto więc wiedzieć, jak rozpoznać udar. Pomocny będzie następujący test:

Reklama

1. Czy masz porażenie mięśni twarzy? - Spróbuj się uśmiechnąć;
2. Masz słabe ramiona? - Spróbuj podnieść obie ręce;
3. Masz problemy z mówieniem? - Spróbuj powiedzieć coś wyraźnie.

Jeśli masz któryś z objawów, potrzebujesz natychmiastowej pomocy lekarskiej.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>