Uczeni z Cambridge University przyjrzeli się diecie ponad czterech tysięcy osób. Zaobserwowali, że spożywanie jogurtu chroni przed cukrzycą typu 2. Wystarczy zjeść w ciągu tygodnia cztery jogurty o pojemności 125 g, by ryzyko rozwoju schorzenia spadło o 28 proc. Ważne jest, by jogurt miał małą zawartość tłuszczu. Najlepszy jest naturalny, bez sztucznych dodatków.

Reklama

Według badaczy siłą jogurtu jest zawartość bakterii probiotycznych. Poza tym osoby, które lubią jeść jogurt, zwykle mają dobre nawyki żywieniowe i prowadzą zdrowy tryb życia, co niewątpliwie chroni przed cukrzycą.

Wyniki badań zostały opublikowane na łamach pisma "Diabetologia" tworzonego przez ekspertów z Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>