Dieta, w której dominuje czerwone mięso, sprzyja rozwojowi cukrzycy typu 2. U osób, które objadają się karkówką, kiełbasami i golonką, ryzyko zachorowania wynosi aż 50 proc. - czytamy na "Daily Mail", omawiającym raport zamieszczony na medycznym portalu internetowym JAMA Internal Medicine.

Autorzy raportu uwzględnili trzy wcześniejsze badania przeprowadzone z udziałem około 150 tysięcy kobiet i mężczyzn. Przeanalizowali szczegółowo sposób odżywiania się wolontariuszy. Według nich za rozwój cukrzycy typu 2 należy obwinić zawarte w mięsie tłuszcze nasycone.

Dlatego, aby obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2, i to nawet o 14 proc., należy jeść mniej czerwonego mięsa. Optymalna porcja to: 70 g gotowanego chudego czerwonego mięsa dziennie i 500 g tygodniowo.

Lekarze przypominają, że cukrzyca typu 2 związana jest z nadwagą i otyłością, siedzącym trybem życia oraz niezdrową dietą. W Wielkiej Brytanii prawie jeden na 20 dorosłych mieszkańców ma rozpoznaną cukrzycę. Nic dziwnego, że lekarze chcą rekomendować ograniczenie czerwonego mięsa w diecie, aby zatrzymać epidemię cukrzycy typu 2.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>