Prawidłowy poziom cukru we krwi u zdrowego dorosłego człowieka wynosi na czczo nie więcej niż 100 mg/dl. To tzw. normoglikemia. Gdy poziom cukru się zwiększa, ale nie osiąga jeszcze 126 mg/dl, mamy do czynienia z tzw. stanem przedcukrzycowym, który może (ale nie musi) przekształcić się w pełną cukrzycę.

Reklama

Badania naukowców z Uniwersytetu Milano-Bicocca w Mediolanie wykazały jednak, że stan przedcukrzycowy może rozwijać się wcześniej, tzn. zanim poziom cukru osiągnie 100 mg/dl.

Obserwacją objętych było prawie 14 tysięcy osób – kobiet i mężczyzn w wieku 40-69 lat. U wszystkich pacjentów poziom cukru był w normie. Ale w ciągu 7-8 lat u około 2 procent kobiet i prawie 3 procent mężczyzn rozwinęła się cukrzyca.

Większe ryzyko cukrzycy naukowcy zdiagnozowali już u pacjentów, u których poziom poziom cukru we krwi wynosi 91-99 mg/dl. Zagrożenie chorobą malało wraz z niższym poziomem glikemii (ryzyko było trzykrotnie mniejsze u pacjentów z glikemią w granicach 51-82 mg/dl).

Dr Brambilla o wynikach swoich badań poinformował na łamach „Diabetes Care”. Zaproponował również, by zmienić kryteria diagnozowania stanu przedcukrzycowego.