Wcześniejsze badania wskazywały, że regularne spożywanie dużych ilości zawierającego cholesterol czerwonego mięsa (zwłaszcza smażonego oraz w postaci wędlin) sprzyja nowotworom, chorobom serca, naczyń oraz jelit.

Czerwone mięso korzystne dla zdrowia

Niedawne badanie przeprowadzone przez naukowców z Purdue University (USA) na małej grupie osób każe jednak sądzić, że przestrzeganie stałego schematu żywieniowego, który obejmuje chude czerwone mięso, może przyczynić się do równowagi mikrobiomu jelitowego i wspierać zdrowie układu krążenia.

Reklama

Naukowcy biorący udział w badaniu ocenili skutki przyjęcia, a następnie - okresowego zaprzestania zdrowego schematu żywieniowego w stylu amerykańskim, który obejmował trzy uncje (85 gramów) chudego czerwonego mięsa (wołowiny i wieprzowiny) dziennie u zdrowych młodych dorosłych.

Celem badania było zrozumienie, w jaki sposób cykliczne włączanie i wyłączanie zbilansowanej diety przez trzy kontrolowane cykle wpływa na markery stanu zdrowia, a zwłaszcza - na różnorodność mikrobiomu jelitowego i wskaźniki układu krążenia.

Reklama

Za każdym razem, gdy uczestnicy przyjmowali zdrowy wzorzec żywieniowy, skład ich mikrobioty jelitowej zmieniał się na korzystny, a markery sercowo-naczyniowe, takie jak cholesterol LDL, wykazywały poprawę i były stale powiązane ze zmianami dotyczącymi bakterii jelitowych — wyjaśnił główny badacz, prof. Wayne Campbell z katedry nauk żywieniowych i główny autor badania (DOI: 10.3390/nu16213619).

Uzyskane wyniki sugerują również, że mikrobiota jelitowa może odgrywać znaczącą rolę w tym, jak dieta wpływa na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Wydają się też podkreślać, że chude czerwone mięso - o ile spożywane jest jako część zbilansowanej, zdrowej diety - może nie mieć negatywnego wpływu na zdrowie jelit lub serca.

Dwa ważne wnioski z badań

Badanie podkreśla dwa ważne wnioski. Po pierwsze, przerywane zdrowe odżywianie może przynosić korzyści za każdym razem, gdy jest wznawiane. Po drugie, utrzymywanie zrównoważonej diety w czasie może dawać bardziej stabilne wyniki.

Powrót do "zwykłej" diety (która nie była ograniczona do zdrowego amerykańskiego wzorca żywieniowego) w ciągu kilku tygodni odwrócił korzystne zmiany mikrobioty i poprawę zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Wprawdzie zdrowy wzorzec żywieniowy szybko (w ciągu zaledwie trzech tygodni) poprawiał profile lipidowe surowicy, jednak - aby utrzymać te korzyści - prawdopodobnie konieczne byłoby jego stałe utrzymanie.

Lepiej konsekwentnie stosować zdrową dietę, aby wspierać długoterminowe wyniki zdrowotne — sugeruje dr Campbell.

Szczegóły badania

Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Purdue objęło 17 zdrowych młodych dorosłych w ciągu trzech trzytygodniowych cykli (przyjmowania, zaprzestania i ponownego przyjmowania) kontrolowanego, zdrowego wzorca żywieniowego, aby ocenić wpływ na mikrobiotę jelitową i markery zdrowia układu krążenia. Przerywane cykle zdrowego odżywiania były korzystne. Naukowcy zaobserwowali jednak, że najbardziej trwałe ulepszenia, dotyczące różnorodności mikrobioty jelitowej i markerów układu krążenia, takich jak cholesterol LDL, zaobserwowano przy stałym przestrzeganiu zbilansowanej diety, która obejmowała chude czerwone mięso wołowe lub wieprzowe.