Wysoki poziom toksyny w mące żytniej
Badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną ujawniły przekroczenie dopuszczalnych norm ochratoksyny A w produkcie "Szczepanki Mąka żytnia typ 720" o wadze 1 kg. Ochratoksyna A jest szkodliwą dla zdrowia człowieka substancją, produkowaną przez grzyby Aspergillus i Penicillium, i może powodować poważne problemy zdrowotne.
Ryzyko dla konsumentów
Eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Instytutu Badawczego ocenili, że spożycie tej partii mąki wiąże się z ryzykiem dla zdrowia. Partia mąki o numerze "21.12.2024 10:30:30 C/L1", z datą minimalnej trwałości 21 grudnia 2024 roku, została uznana za potencjalnie niebezpieczną.
Dane dotyczące produktu:
- Produkt: "Szczepanki Mąka żytnia typ 720”, 1 kg
- Numer partii: 21.12.2024 10:30:30 C/L1
- Data minimalnej trwałości: 21 grudnia 2024
- Producent: Młyny Szczepanki Sp. z o.o., Szczepanki 3, 86-320 Łasin
Działania producenta i inspekcji sanitarnej
Producent natychmiast przystąpił do wycofywania niebezpiecznej partii mąki zgodnie z wewnętrznymi procedurami. Państwowa Inspekcja Sanitarna kontroluje ten proces, aby wyeliminować z rynku produkt stanowiący zagrożenie zdrowotne.
Zalecenia dla konsumentów
Konsumentom zaleca się unikanie spożywania mąki z wymienionej partii. Wszelkie osoby, które już zakupiły ten produkt, powinny go zwrócić do miejsca zakupu lub zrezygnować z jego spożycia.