GIS podał, że producent niezwłocznie usunął usterkę, która była przyczyną zanieczyszczenia, jednak część produktów została wyprodukowana i wprowadzona do obrotu, zanim to nastąpiło.
Substancje potencjalnie szkodliwe
Badania laboratoryjne produktów wyprodukowanych przed wykryciem usterki wykazały podwyższony poziom węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) oraz węglowodorów nasyconych olejów mineralnych (MOSH). Węglowodory olejów mineralnych, a w szczególności MOAH, to substancje potencjalnie szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności.
O jakie chipsy konkretnie chodzi?
Chodzi o konkretne partie produktów Przysnacki Chipsy w Kotle prażone. Szczegółowy wykaz znajduje się na stronie GIS.
GIS przekazał, że producent po wykryciu zanieczyszczenia produktów niezwłocznie podjął działania w celu ich wycofania z obrotu. Powiadomił o incydencie Państwową Inspekcję Sanitarną, z którą współpracuje przy działaniach w odpowiedzi na tę sytuację.
Ostrzeżenia dotyczące żywności
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością.
Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.