W ramach realizowanych przez Kantar "Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy najpopularniejsze gatunki 2019 roku.

Reklama

Wśród warzyw najpopularniejsze są pomidory, w sezonie co najmniej raz w tygodniu, jadło 93% badanych. 88% Polaków w 2019 roku jadło ogórki, 78% cebulę, 80% marchew, a 73% sałatę. Kapusta i kalafior jedzone są, co najmniej raz w tygodniu, przez odpowiednio 53% i 44%. Na kolejnych miejscach Polacy zadeklarował w 2019 roku konsumpcję dyni (41%), cukinii (25%) oraz brokułów (15%).

W 2019 roku najpopularniejszymi owocami były jabłka i truskawki. W sezonie, co najmniej raz w tygodniu, jadło je odpowiednio 85% i 83% Polaków. Maliny i czereśnie spożywało 59%, śliwki 54%, a gruszki 51%. 42% Polaków w sezonie co najmniej raz w tygodniu je wiśnie, już 38% borówki, po 24% czarne i czerwone porzeczki, 12% piło aronię.

Zdecydowana większość Polaków jada warzywa i owoce także poza sezonem na dane warzywo czy owoc. Wśród polskich owoców najczęściej są to truskawki i maliny, z warzyw sałata i papryka.

Jemy owoce z drugiego końca świata zamiast korzystać z wyjątkowego bogactwa krajowej oferty. Korzystajmy z bogactwa przetworów. Na półkach i w ladach chłodniczych leżą skarby, których nam dzisiaj potrzeba - mówi prof. n. farm. Iwona Wawer.

"Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Projekt realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.

Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

#NBKWiO #WczorajnaTalerzu #KANTAR #KZGPOiW #PolskaSmakuje #ZostańWDomu

Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

UWAGA: Za materiał opublikowany przez Centrum Prasowe PAP odpowiedzialność ponosi jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. (Centrum Prasowe)