Popcorn, w którym znaleziono aflatoksyny, wyprodukowała firma Atlanta Poland S.A. Dystrybucją zajmowało się Makro Cash & Carry Polska SA. Oba przedsiębiorstwa wycofują ze sklepów skażone ziarna kukurydzy.
Sanepid apeluje, by pod żadnym pozorem nie spożywać popcornu z serii FINE FOOD. Należy go wyrzucić lub oddać do sklepu, w którym został zakupiony.
Inspektorzy, którzy badali próbki popcornu FINE FOOD, stwierdzili w nich obecność aflatoksyn w niedopuszczalnym, bardzo wysokim stężeniu. Ziarna do ich produkcji pochodziły z Argentyny. Do Polski trafiła skażona partia.
Niewykluczone, że zwiększony poziom toksyn w popcornie wynika z nieodpowiednich warunków, w jakich przechowywano ziarna w czasie transportu. Rozwojowi aflatoksyn sprzyja między innymi zbyt wilgotne otoczenie.
Jakie są objawy zatrucia?
Aflatoksyny działają na różne narządy wewnętrzne, mogą mieć działanie alergizujące, wyjaśnia w rozmowie z "Dziennikiem Bałtyckim" Grażyna Greinke, dyrektor Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kościerzynie. - To pochodne grzybów, które nie powinny nigdy trafić do organizmu. Objawy zatrucia mogą być różne, w zależności od konkretnego organizmu. To mogą być na przykład problemy gastryczne czy wysypka. W skrajnych przypadkach może dojść nawet do zmian nowotworowych - podkreśla.