Czerwone wino niekoniecznie jest tak zdrowe, jak do tej pory sądzono - sugerują amerykańscy naukowcy. Prowadzili oni specjalne badania na mieszkańcach włoskiego regionu Chianti.
Wszystko zaczęło się od francuskiego paradoksu. Dlaczego, zastanawiali się naukowcy, Francuzi rzadko chorują na serce, skoro ich dieta bywa tak tłusta? Badacze doszli do wniosku, że odpowiada za to resweratrol, spotykany w czekoladzie, jagodach i w czerwonym winie.
Ale trwające dziewięć lat badania na ośmiuset starszych mieszkańcach włoskich wsi nie potwierdziły spodziewanych korzyści. Pijący czerwone wino wcale nie żyli dłużej ani nie mieli zdrowszych serc. Resweratrol nie powstrzymywał też raka czy zapaleń.
Wyniki badań naukowców z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa w USA publikuje pismo „JAMA Internal Medicine”.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>