10 rzeczy, które musisz wiedzieć, jeśli chcesz uniknąć demencji
1 Z wiekiem mózg się kurczy. Pomiędzy 24. a 80. rokiem życia zmniejsza się nawet o 20 proc. i osłabia się w nim przepływ krwi. W wyniku zmniejszenia płatu czołowego, który jest odpowiedzialny m.in. za myślenie, pamięć roboczą i utrzymanie uwagi, mogą pojawić się trudności w rozwiązywaniu problemów i podejmowaniu decyzji. Aby temu zapobiec i zwolnić procesy starzenia oraz degradacji mózgu, warto o niego odpowiednio zadbać
Shutterstock
2 Jak wynika z najnowszych badań (wyniki opublikowane w czasopiśmie „Neurology”), mózg powinien być cały czas aktywny. Warto zajmować go czytaniem, pisaniem itp. Te proste czynności chronią przed uszkodzeniami mózgu i demencją. Zaobserwowano to w badaniu z udziałem 294 osób w wieku powyżej 59 lat. Wolontariusze, którzy dużo czytali i pisali, mogli pochwalić się o 15 proc. wolniejszym procesem starzenia się mózgu
Shutterstock
3 Neuroplastyczność to pozytywne zmiany w mózgu, które umożliwiają tworzenie nowych połączeń, ułatwiających zapamiętywanie, adaptację do nowych warunków, uczenie się. Można ją stymulować poprzez ekspozycję na nowe doświadczenia, próbowanie nowych rzeczy i nastawienie się na nowe doznania
Shutterstock
4 „Hormony produkowane pod wpływem stresu negatywnie wpływają na funkcjonowanie mózgu” - przekonuje dr Jessica z Medical Research Council. Zbyt wysoki poziom kortyzolu może nawet uszkodzić komórki w hipokampie – obszarze mózgu odpowiedzialnym za uczenie się i zapamiętywanie informacji
Shutterstock
5 Dla mózgu lepiej jest, kiedy wykonujemy każdą czynność oddzielnie. Nie ma on bowiem zdolności pełnej koncentracji na kilku rzeczach jednocześnie. Gdy go do tego zmuszamy, tracimy jego wydajność. Badania pokazują również, że mózg osób, które wykonują kilka czynności naraz, szybciej się kurczy
Shutterstock
6 Używaj wzroku, słuchu, węchu, smaku i dotyku, czyli wszystkich zmysłów. Koncentruj się na doznaniach (czy coś jest miękkie, szorstkie, zimne, słodkie itp.), bo one zachowają się w umyśle i pobudzają jego rozwój
Shutterstock
7 Szwedzcy naukowcy dowiedli, że osoby, które jadły różnorodne warzywa i owoce – codziennie minimum 500 g – rzadziej cierpiały z powodu alzheimera i demencji 30 lat później. Z kolejnej obserwacji wynikało, że wysokie spożycie marchewki, cytrusów i chleba o dużej zawartości błonnika jest związane z poprawą funkcji poznawczych
Shutterstock
8 Trwające cztery lata badanie z udziałem trzech tysięcy osób wykazało, że wysokie spożycie oliwy z oliwek, orzechów, ryb, pomidorów, ciemnozielonych warzyw liściastych i owoców idzie w parze z mniejszym ryzykiem choroby Alzheimera, szczególnie gdy dieta jest uboga w czerwone mięso i masło – przekonuje prof. A. David Smith z Oxford University. Dodatkowo pracę mózgu poprawia picie herbaty oraz niewielkiej ilości czerwonego wina oraz jedzenie ciemnej czekolady
Shutterstock
9 Zespół naukowców z Oxford University wykazał, że osoby z niskim poziomem witaminy B12 we krwi były aż sześć razy bardziej narażone na utratę masy mózgu w porównaniu z osobami, które miały prawidłowy poziom tej witaminy. Jej bogatym źródłem są ryby, owoce morza, drób, jaja, mleko, jogurt i płatki śniadaniowe
Shutterstock
10 Wysokie ciśnienie krwi w wieku 40 i 50 lat jest czynnikiem ryzyka dla późniejszego rozwoju choroby Alzheimera i demencji. Warto więc nad nim zapanować odpowiednią dietą i leczeniem
Shutterstock
11 Trzy razy w tygodniu idź na 45-minutowy spacer. Aktywność fizyczna sprzyja poprawie aktywności mózgu, lepszym połączeniom między neuronami i w efekcie skutecznemu zapamiętaniu informacji
Shutterstock