Według najnowszych ustaleń naukowców z Harvard Medical School w Bostonie do czynników ryzyka wystąpienia osteoporozy należy dodać otyłość - informuje serwis BBC News, powołujący się na publikację w "Radiology". W badaniu wzięło udział 106 otyłych kobiet i mężczyzn, którzy mimo nadliczbowych kilogramów mogli pochwalić się znakomitym zdrowiem.

Po badaniu wykorzystującym protonową spektroskopię rezonansu magnetycznego do zmierzenia zawartości tłuszczu w szpiku kostnym, w komórkach wątroby i włóknach mięśni, okazało się, że wolontariuszom grozi w przyszłości osteoporoza.

Szczególnie interesującym czynnikiem okazał się tłuszcz w szpiku kostnym, który w efekcie osłabia kości. Jak przekonują autorzy badania, kmórki macierzyste obecne w szpiku przekształcają się w komórki tłuszczowe, co zwiększa ryzyko osteoporozy. Poza tym zawartość szpiku, który składa się głównie z komórek tłuszczowych, rośnie w kościach wraz z wiekiem, podobnie jak zagrożenie osteoporozą.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>