Ser zapobiega próchnicy zębów oraz zapaleniu dziąseł - przekonują naukowcy z Academy of General Dentistry na łamach "General Dentistry". Przeprowadzili oni badanie z udziałem 68 nastolatków w wieku 12-15 lat.

Reklama

Wolontariusze zostali podzielenie na trzy grupy. Uczestnicy jednej grupy jedli ser cheddar, drugiej - jogurt bez cukru, a trzeciej pili mleko. Wszyscy poddawali się badaniu na poziom pH w ustach - mierzono go po 10, 20 i 30 minutach od posiłku. Okazało się, że u osób, które jadły ser - w przeciwieństwie do pozostałych uczestników badania - pH wzrosło i długo utrzymywało się na wysokim poziomie.

W czym tkwi siła sera? Przede wszystkim neutralizuje kwasy osadu nazębnego i podnosi pH płytki nazębnej. Poza tym stymuluje wytwarzanie śliny, która zabezpiecza przed obniżeniem pH. Dodatkowo zawiera fosforany, kitóre wzmacniają szkliwo poddawane niekorzystnemu działaniu kwasów.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>