Co jeść, by nie dopadła cię grypa?
1 Łosoś, tuńczyk, makrela - obfitują w selen i kwasy tłuszczowe, które zmniejszają stany zapalne w organizmie oraz zwiększając aktywność białych krwinek odpowiedzialnych m.in. za zwalczanie infekcji i wzmocnienie układ odporności. Jedz przynajmniej dwie porcje ryby w ciągu tygodnia.
Shutterstock
2 Nie dość, że poprawiają walory smakowe potraw, to mają wiele prozdrowotnych właściwości. Zawierają przeciwutleniacze, takie jak kwercetyna, allicyny i antocyjany, które mają silne działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne. Jedz sporą cebulę lub/i kilka ząbków czosnku dziennie.
Shutterstock
3 Według amerykańskich lekarzy, regularne spożywanie grzybów, pobudza układ odpornościowy do wytężonej pracy. Składniki zawarte w grzybach zwiększając produkcję i aktywność białych krwinek, które pomagają zwalczać infekcje. Raz w tygodniu jedz grzyby gotowane lub lekko duszone na parze, ale nie surowe!
Shutterstock
4 Najlepsze notowania wśród lekarzy ma jogurt grecki. Zawiera probiotyki, które aktywują komórki odpornościowe i zwiększają ilość przeciwciał w organizmie, przez co zapobiegają rozwojowi stanu zapalnego. Jedz jogurt codziennie.
Shutterstock
5 Nie tylko są źródłem wysokiej jakości białka, ale również w żółtkach skrywają bezcenny dla zdrowia składniki, tj. cholina (witamina B4). Według ostatnich badań, cholina chroni błony komórkowe przed przedostaniem się do nich drobnoustrojów chorobotwórczych, a więc zapobiega rozwojowi stanu zapalnego. Jedz jajko na śniadanie kilka razy w tygodniu.
Shutterstock
6 Przede wszystkim dostarcza organizmowi "paliwa", czyli węglowodanów. Ale również cynku, który zwiększa produkcję oraz potęguje działanie białych krwinek zwalczających infekcje. Jedz pół szklanki fasoli dwa razy w tygodniu.
Shutterstock
7 Są numerem 1 u osób na diecie, bo zawierają niewiele kalorii, a potrafią nasycić. Oprócz tego znajdujące się w nich składniki odżywcze zwiększają ilość czerwonych krwinek. Ukryty w nich chlorofil wzmacnia odporność organizmu i chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dodawaj zielone warzywa do przynajmniej jednego posiłku w ciągu dnia.
Shutterstock
8 Trudno o świeże owoce jesienią, ale można je z powodzeniem zastąpić mrożonymi. Mają niską zawartości cukru, a przy tym dużo substancji odżywczych (witamina C, z grypy B, bioflawonoidy) oraz przeciwutleniaczy, co zmniejszają stany zapalne oraz pobudza pracę enzymów antyoksydacyjnych w organizmie. Jedz owoce codziennie.
Shutterstock
9 Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięczają dużej dawce zdrowych tłuszczy, składników mineralnych (tj. cynk, selen, magnez - skutecznie zwalczają infekcje!), fitosferoli i antyoksydantów. Jedz garść orzechów dziennie.
Shutterstock