Zespół biologów z Uniwersytetu w Turku zbadał związek pomiędzy zielonym środowiskiem zamieszkania a profilem oligosacharydów w matczynym mleku. Oligosacharydy to węglowodany o niskiej masie cząsteczkowej, zawierające od 2 do 10 połączonych ze sobą cukrów prostych. Po laktozie i tłuszczu są najczęstszym składnikiem mleka kobiecego. Dotychczas odkryto ich około 200.

Reklama

W mleku pełnią one m.in. funkcje ochronne - chronią dziecko przed szkodliwymi drobnoustrojami i zmniejszają ryzyko rozwoju alergii oraz chorób. Poza układem odpornościowym są ściśle związane także z mikrobiomem jelitowym niemowlęcia.

- Wcześniejsze badania wykazały, że czynniki genetyczne i biologiczne, np. otyłość matki, mogą zmieniać skład oligosacharydów w kobiecym pokarmie. Naszym celem było ocenienie, czy i jak zielone środowisko życia wpływa na ich skład w mleku, a więc pośrednio także na odporność i ryzyko zachorowań u dzieci – opowiada dr Mirkka Lahdenperä, główna autorka badania.

W eksperymencie wzięło udział 800 młodych mam karmiących piersią. Próbki mleka pobrano od nich w momencie, gdy ich potomstwo miało trzy miesiące. Skład oligosacharydów przeanalizowano na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego.

To, jak bardzo zielone jest środowisko zamieszkania matek i ich dzieci, oceniono na podstawie bliskości do parków, lasów i innych obszarów roślinności. Uwzględniono czynniki, które mogłyby wpłynąć na wyniki badania, czyli poziom wykształcenia rodziców, ich zawód, stan cywilny i stan zdrowia oraz sytuację społeczno-ekonomiczną.

Okazało się, że różnorodność oligosacharydów wyraźnie wzrastała, a skład kilku z nich istotnie się zmieniał, gdy okolica zamieszkania matki obejmowała bardziej zielone środowisko.

- Może to wskazywać, że im większy codzienny kontakt z naturą, tym korzystniejszy dla dziecka, ponieważ bardziej zróżnicowany, jest skład matczynego mleka - mówi dr Lahdenperä.

- Nasze wyniki sugerują, że karmienie piersią odgrywa rolę pośrednika pomiędzy zielonym środowiskiem zamieszkania a zdrowiem w okresie niemowlęcym - dodaje.